Jelastar

Rezana građa

Ogrevno drvo

Drvo za potpalu

Sečka - čips

Pelet

Briketi

Rezana građa

Obrada i prerada drveta se vrši na savremenoj pilani. Rad se odvija u tri smene a dnevno se u sezoni izreže oko 50 m3 oble građe.

Režu se sve dimenzije od 2 do 8m dužine.

Proizvodi nase firme su:

  • daska colara
  • daska fosna
  • letva i štafna
  • podletva
  • prizma
  • izolacija
  • grede
  • palete.

Rezana gradja se isporučuje parena ili suva, debljine i dužine po želji kupca. Sva daska je upakovana u pakete visine 1m. 

Proizvodni proces

Drvena građa

U našoj pilani se godišnje preradi 25.000 m³ drveta. U ovom video zapisu imate posebnu priliku da zavirite u proizvodne hale naše fabrike i na zanimljiv način se upoznate sa procesom proizvodnje rezane građe.

Proizvod u pripremi!

Lepljena građa

Drva za loženje

Drva za loženje su iscepana na dužine 1.0m, 0.5m kao i na 33cm i 25cm. Prodaju se kao suva i polusuva.

Drva za loženje isporučujemo:

  • upakovana u mrežastim vrećicama za kamine i peći u pakovanjima od 15kg,
  • upakovana na paleti u količini od 1 prmi.

Drva za loženje isporučuju se od raznih vrsta drveta po želji kupca.

Drva za potpalu

Drva za potpalu odnosno letvice pripremaju se na mašinskoj liniji za obradu drveta sečenjem na dužinu 20cm i preseka do 2×2 cm.

Pakuju se ručno u mrežaste vrećice.

Letvice su od mekog i tvrdog drveta, maksimalno prosušene , očišćene od kore i primesa, potpuno prirodne.

Vreće su cca 4 kg u pakovanju. Isporučuju se i na standardnim paletama 120 – 140 kom po paleti.

sečka čips

Sečka - čips

Biomasa, kao najveći potencijal među obnovljivim izvorima energije je i dalje neiskorišćen. Svoju poslovnu politiku za naredni period STAR Jela bazira upravo na proizvodnji biomase (sečke) koja će nam biti prioritetan zadatak.

Biomasa kao obnovljivi izvor energije je biorazgradiva materija nastala u poljoprivredi, šumarstvu i pratećoj industriji kao i domaćinstvu. Obuhvata biljke i delove biljaka, gorivo dobijeno od njih, ostatke biljnog i životinjskog porekla nastale u poljoprivredi, ostatke u šumarstvu i biorazgradive ostatke prehrambene i drvne industrije koji ne sadrže opasne supstance.

STAR Jela proizvodi sve vrste drvene sečke – chips prema zahtevima kupca: sirovinski sastav, granulacija ili energetska vrednost. Prevoz do krajnjeg korisnika vrši se šleperima sa pokretnim podom. Drobljenje drveta vrši se na najnovijimi najsavremenijim tipovima mobilnih drobilica proizvodnje Heizomat Nemačka.

Drveni pelet

Kao nijedna fabrika peleta u regionu STAR Jela je pozicionirana u srcu zimzelenih i listopadnih šuma, na tromeđi Srbije, Bosne i Crne Gore. Upravo geografski položaj i sirovinska baza odredili su i sirovinski sastav našeg peleta. Kada se tome doda dugogodišnje iskustvo i znanje u proizvodnji biomase bilo je samo pitanje vremena kada će STAR Jela sve to krunisati u proizvodnji drvenog peleta.

drveni pelet
briketi peleta

Briket - uskoro!

Briket se proizvodi od potpuno prirodnog drveta presovanjem na liniji za proizvodnju briketa. Uglavnom se pravi od čistog pilanskog ostatka i piljevine, kompaktnog su oblika i sastava.

Sadržaj vlage u briketu je oko 10% i što je i do pet puta manje nego kod ogrevnog drveta – jedna tona briketa zamenjuje 4 tone drveta ili 1 tonu kvalitetnog uglja. Takođe, pri sagorevanju briket daje do deset puta manje pepela nego sagorevanje uglja. Sve su to razlozi koji briketu daju prednost u odnosu na klasična čvrsta goriva naravno uz daleko veći komfor pri koriščenju i manji trošak za grejanje.

U poslovnom planu STAR Jele za 2020. godine je i početak proizvodnje briketa. Planirana proizvodnja briketa je 3,000 tona.